Ντοκυμαντέρ
Untitled Document

TO ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ
Και η Αρχαία Ελλάδα

Mας λένε ότι η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη χώρα! Πως, είναι δυνατόν, να είναι πτωχή, μία χώρα, τόσο πλούσια, σε ιστορία, πολιτισμό και διαθέτουσα, διατροφικό και ορυκτό πλούτο; Επίσης, μια χώρα, η οποία έχει βουνά με τεράστια βιοποικιλότητα, εύφορους κάμπους, προς καλλιέργεια και κυρίως προϊόντα της θάλασσας, τα οποία εμπεριέχουν το μυστικό της μακροζωίας; Πως είναι δυνατόν, να είναι πτωχή μια χώρα, της οποίας οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες και προϊόντα συνιστούν τη μέγιστη μακροβιότητα, παγκοσμίως, λόγω της περιεκτικότητας σε Ω3 λιπαρά στοιχεία, υπεύθυνα για την υγεία, και τη μακροζωία; Αν σ΄αυτά, προσθέσει, κανείς, και τον ενεργειακό πλούτο, που διαθέτει αυτός ο τόπος, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί, πόσο προικισμένη χώρα είναι η Ελλάδα!

Σας γνωστοποιούμε την πρόθεσή μας, να παράξουμε ένα ντοκυμαντέρ με θέμα τη διάδοση του οποιουδήποτε ελληνικού πλούτου, μέσω των αποικιών του αρχαίου κόσμου,  σε όλη τη μεσόγειο αλλά και τη σημερινή Ρωσία, Τουρκία μέχρι και τη μακρινή Κίνα. Το ντοκυμαντέρ, αναδεικνύει τη συμβολή της κρητικής διατροφής, στη μακροβιότητα του ανθρώπου. Ειδικότερα, τη χρησιμότητα της Ωμέγα δίαιτας, δηλαδή των Ωμέγα 3 στοιχείων, τα οποία διαθέτει η προαναφερθείσα διατροφή. Όπως, άλλωστε, αναφέρει και η πρόεδρος του Ινστιτούτου Γενετικής της Αμερικής, 'Αρτεμις Σιμοπούλου, τα Ωμέγα 3 στοιχεία, αποτελούν κορωνίδα του ελληνικού τρόπου σίτισης κατά τις δεκαετίες '50 -'60.

Σύμφωνα με έρευνα, το Ινστιτούτο «Ροκφέλερ» της Αμερικής, διαπιστώνει σαν τους μακροβιότερους ανθρώπους του πλανήτη, τους Κρητικούς. Το γεγονός αυτό, καθιστά τις διατροφικές συνήθειες της  Κρήτης, κορυφαίες στην εκτίμηση των επιστημόνων αλλά και όλων των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να είναι υγιείς και δημιουργικοί, αλλά κι αισθητικά ευπρεπείς, μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Μ' αυτή την έννοια, τα προϊόντα που προέρχονται από το ιστορικό αυτό νησί, αλλά κι εν γένει από την Ελλάδα, πλούσια σε «Ω3», λόγω της συστάσεως των εδαφών, μπορούν ν' αποκτήσουν τεράστιο εξαγωγικό ενδιαφέρον. Αφ' ενός αυτό, αφ' ετέρου ο συνδυασμός των τροφών, εκτός της υγείας που προσφέρει στον άνθρωπο, αποτελεί ένδειξη υψηλού πολιτισμικού επιπέδου και γνώσης.

Σημαντικό στοιχείο, σε σχέση με τα «Ωμέγα 3» της Ελλάδος, εκτός του ότι είναι καλύτερης ποιότητος, αποτελεί και το γεγονός ότι στην Ελλάδα, λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας, ακόμα και το φυτικό «Ωμέγα 3» των βοτάνων, μεταβολίζεται από το ανθρώπινο συκώτι σε ζωικό «Ωμέγα 3». Παραδείγματος χάριν, τρώμε γλιστρίδα και είναι σαν να τρώμε ψάρι. Φανταστείτε, λοιπόν, την τεράστια σημασία που έχει το γεγονός αυτό για τον τουρισμό.

Έχοντας υπ'όψιν μας, αυτή την πραγματικότητα, σε σχέση με την Κρητική διατροφή, αυτή, που αργότερα, ονομάστηκε «μεσογειακή», θέλουμε να παρακολουθήσουμε, μέσω των ελληνικών αποικισμών π.Χ.,  πως μεταφέρθηκε αυτή η εκλεπτυσμένη γνώση για την τροφή, από την Κίνα μέχρι την Ιρλανδία. Το ντοκυμαντέρ μας, λοιπόν, με βάση τα εμπορικά ταξίδια και τις αποικίες των αρχαίων Κρητών, αλλά κι εν γένει των Ελλήνων, Μεγαρέων, Χαλκιδέων, Κορινθίων, Μακεδόνων, ακολουθεί τα ίχνη αυτών των πολιτισμένων ανθρώπων προς Δύση κι Ανατολή, με σκοπό ν' ανακαλύψει  την επίδραση των Ελλήνων στον κόσμο!

Σ' αυτή την αναζήτηση των ιχνών των προγόνων μας στον αρχαίο κόσμο, προσθέτουμε και τις μουσικές παραδόσεις, ήθη κι έθιμα που μετέφεραν αυτοί οι άνθρωποι, κυρίως τον 11ο και τον 8ο αιώνα π.Χ, όπου αποίκισαν. Την παρουσίαση του ελληνικού επεισοδίου , θα αναλάβει ένας διάσημος Έλληνας γενικής αποδοχής (θα ακολουθήσουν συμπαραγωγές πολλών καναλιών ανά τον κόσμο).Παράλληλα με την ενημερωτική διάσταση του ντοκιμαντέρ, λειτουργεί και η ψυχαγωγική του εκδοχή, δηλαδή, ο επώνυμος Έλληνας  που αναλαμβάνει το βάρος της παρουσίασης αυτού του εγχειρήματος, συναντά τους παραδοσιακούς μουσικούς του κάθε τόπου που επισκέπτεται και μας ξεναγεί στην ιστορία και τα μουσικά βιώματα όλων των Ελλήνων αλλά και όλης της μεσογείου.

Όλ' αυτά, έχουν ιδιαίτερη σημασία, στις δύσκολες ημέρες που διάγει η χώρα, που ενώ παράγει πλουσιοπάροχα ότι χρειάζεται ένας άνθρωπος και μπορεί να εξάγει με σκοπό το κέρδος, παρουσιάζεται στη διεθνή κοινότητα, σα φτωχός συγγενής.

Επιθυμούμε, λοιπόν, αφού υπενθυμίσουμε στην υφήλιο ότι η βάση του δυτικού κόσμου, πνευματικά, ιστορικά, διατροφικά, πολιτιστικά είναι η Ελλάδα, να κάνουμε μία αναδρομή στις ιστορικές φάσεις του ελληνικού πολιτισμού, όπου διατροφικά προϊόντα και πολιτιστικό επίπεδο μεταφέρθηκαν σε όλο το γνωστό κόσμο.

Στα ταξίδια που πραγματοποιεί η ελληνική ομάδα, συναντά διεθνείς προσωπικότητες, που μας ξεναγούν στη Μεγάλη Ελλάδα, δηλαδή τη Σικελία, στη Νότια Γαλλία όπου πληροφορούμαστε, ότι η πόλη Ιέρ είναι η κρητική Ιεράπολις, καθώς και στη σημερινή Βαρκελώνη, όπου μαθαίνουμε ότι πρόκειται για την αρχαία ελληνική αποικία Ζάκανθο που εξελίχθηκε σε μεγαλούπολη της Ισπανίας. Πληροφορούμαστε άλλωστε ότι, οι προαναφερθείσες περιοχές, διδάχθηκαν την καλλιέργεια της αμπέλου και της ελιάς από τους αρχαίους Έλληνες.

Πρόθεσή μας, το προαναφερθέν ντοκυμαντέρ, να πραγματοποιηθεί εντός του 2015 και να προβληθεί στα Festival Markets του κόσμου, το 2016. Στην περίπτωση που επιθυμείτε να συμμετάσχετε, είτε, σα συμπαραγώγος, είτε σα χορηγός σας υπενθυμίζουμε ότι επιστημονικά επικεφαλής του εγχειρήματος, είναι η κυρία Άρτεμις Σιμοπούλου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Υγείας και Γενετικής της Αμερικής και συμμετέχει πλήθος επιστημονικών συμβούλων, Ελλήνων και ξένων. Επικοινωνήστε μαζί μας το συντομότερο δυνατό.

 

Η παραγωγός
Ρούλα Χάμου

 

 

Κινηματογραφεί ντοκιμαντέρ με παρουσιαστή τον Πλούταρχο
26.2.2012

Η ταινία αναδεικνύει την κρητική διατροφή που ανέθρεψε τους μακροβιότερους ανθρώπους στην Ιστορία της Γης

Βρέθηκε στον μαγικό κόσμο των ΜΜΕ από 16 ετών, ενώ η παρουσία της στην ιδιωτική τηλεόραση χρονολογείται σχεδόν από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της! Μιλάμε με τη δημοσιογράφο και θεατρική παραγωγό Ρούλα Χάμου, η οποία μετά τη διακοπή του τηλεοπτικού «Κους-Κους» στο οποίο συμμετείχε για πέντε χρόνια, ανοίγει καινούργια σελίδα στις πολλαπλές δραστηριότητές της.

Μετά την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα έντυπα και τη θεατρική παραγωγή, μπαίνει και στον χώρο του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ ως παραγωγός με σημαντικές συνεργασίες, όπως αυτή με τον Γιάννη Πλούταρχο στον ρόλο του κεντρικού παρουσιαστή. Ας μάθουμε περισσότερα...


- Είναι αλήθεια ότι αναλαμβάνεις την παραγωγή διεθνούς ντοκιμαντέρ με παρουσιαστή τον Γιάννη Πλούταρχο;
Είναι αλήθεια. Τα τελευταία πέντε χρόνια κάνω παραγωγή θεάτρου. Ομως είμαι πάντα ανήσυχη και ανικανοποίητη. Ηθελα να κάνω δουλειές που θα μου δώσουν νέες εμπειρίες και θα απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό και εκτός Ελλάδος. Οσο πιο πολλές συνεργασίες κάνουμε και όσο συναντούμε καινούργιους ανθρώπους, δεν βαλτώνουμε αλλά εξελισσόμαστε. Ετσι λοιπόν, όταν γνώρισα την Ελληνοαμερικανίδα δρα Αρτεμις Σιμόπουλος, πρόεδρο του Κέντρου Διατροφής και Γενετικής της Αμερικής, μου δόθηκε η ευκαιρία να ενεργοποιηθώ για τη δημιουργία αυτού του διεθνούς ντοκιμαντέρ.

- Το οποίο αφορά θέματα διατροφής και υγείας;
Αφορά τη Δίαιτα Ωμέγα που είναι γνωστή ως μεσογειακή διατροφή, αλλά στην ουσία πρόκειται για την κρητική διατροφή. Οπως επισημαίνουν η δρ Αρτεμις Σιμόπουλος, η οποία έχει την επιστημονική επιμέλεια του ντοκιμαντέρ, αλλά και το Ινστιτούτο Ροκφέλερ, οι μακροβιότεροι άνθρωποι στην Ιστορία της ανθρωπότητας είναι οι Κρήτες. Αυτό οφείλεται στη διατροφή τους που είναι πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά.

Οι αρχαίοι Κρήτες, λοιπόν, μέσω του εμπορίου αλλά και των αποικιών τους από τη 2η χιλιετία προ Χριστού μετέδωσαν τις διατροφικές συνήθειές τους σε όλη τη Μεσόγειο, αλλά και στην Κίνα, όπου πήγαιναν κυρίως για μετάξι. Ετσι στη Μεσόγειο επικράτησε ο κρητικός και γενικώς ο ελληνικός τρόπος σίτισης μέσω των αποικιών. Αυτά τα ταξίδια πρόκειται να παρακολουθήσει το σενάριο του ντοκιμαντέρ και μαζί ο παρουσιαστής Γιάννης Πλούταρχος, ο οποίος θα συναντά σε κάθε χώρα διάσημες προσωπικότητες.


ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟ

- Θεωρείς ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς αφορά τον κόσμο ένα ντοκιμαντέρ για τη διατροφή;
Τώρα περισσότερο από ποτέ. Είναι σημαντικό να πληροφορήσουμε την υφήλιο για τα προϊόντα μας που είναι τα ποιοτικότερα για τη μακροζωία και την υγεία και, αν εξάγονται σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να φέρουν πολύ χρήμα στην Ελλάδα. Η Κίνα, η οποία έχει 1,5 δισ. ανθρώπους, ενδιαφέρεται για τα σαλιγκάρια μας που είναι τα πιο πλούσια σε Ωμέγα 3 και εμείς δεν έχουμε να εξάγουμε. Δεν ασχολείται κανείς! Η Ελλάδα είναι μια πάμπλουτη χώρα και δεν το ξέρει!

- Γιατί επιλέχθηκε ο Γιάννης Πλούταρχος για παρουσιαστής;
Πρώτον, διότι ενδιαφέρεται πολύ για το θέμα. Υπήρξε αγρότης μέχρι τα 22 χρόνια του και γνωρίζει πολύ καλά τις καλλιέργειες και τα προϊόντα. Δεύτερον, είναι ένας οικολογικά ευαισθητοποιημένος πατέρας πέντε παιδιών και πολύ δημοφιλής άνθρωπος στον τόπο, ώστε να περάσει μηνύματα. Τρίτον, το ντοκιμαντέρ, εκτός από τα θέματα διατροφής, θα παρουσιάσει και τις πολιτισμικές παραμέτρους αυτών των αρχαίων ανθρώπων, οι οποίοι είχαν τόση γνώση αλλά και εκλέπτυνση που εμείς δεν διαθέτουμε. Το ντοκιμαντέρ, λοιπόν, θα έχει πολλή μουσική από όλη τη Μεσόγειο και θέλουμε τον Γιάννη Πλούταρχο με την υπέροχη φωνή του να μας ταξιδέψει μελωδικά μέσα στους αιώνες και να πούμε στις υπόλοιπες χώρες ότι από εμάς ξεκίνησαν όλα. Με αυτήν την έννοια είναι ένα πολιτικό ντοκιμαντέρ.

- Σε ποια φάση βρισκόμαστε τώρα;
Στη φάση που παρουσιάζουμε τις προθέσεις μας μέσω αυτής της δουλειάς σε υποψήφιους χορηγούς, εταιρείες ελληνικές, τις οποίες ενδιαφέρει η εξαγωγή των προϊόντων τους στο εξωτερικό. Ο ΣKAΪ είναι το ελληνικό κανάλι συμπαραγωγός και αρωγός μας και θέλουμε η Πολιτεία να μην κωφεύει. Υπάρχουν προγράμματα ΕΣΠΑ για παραγωγή ντοκιμαντέρ και δεν έχουν απορροφηθεί...


«ΠΟΙΑ ΜΠΕΛΟΥΤΣΙ; Η ΜΑΡΙΑ»

- Ανταποκρίνονται οι διεθνείς προσωπικότητες στην προώθηση του ντοκιμαντέρ;
Είμαστε σε εξαιρετικό δρόμο, επειδή οι περισσότεροι καλλιτέχνες και διανοούμενοι ανά τον κόσμο σέβονται τον ελληνικό πολιτισμό. Εχει πλάκα που είπαμε στον Πλούταρχο ότι θέλουμε την Μπελούτσι όταν επισκεφθούμε τις ελληνικές αποικίες στην Ιταλία και ο Πλούταρχος μας κοίταξε και είπε: «Η γυναίκα μου, η Μαρία, είναι πιο όμορφη!».

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

 

Σε ρόλο - έκπληξη!

Πριν απο χρόνια εγκατέλειψε την κομμωτική για να ασχοληθεί με τη μουσική και αφού κατέκτησε τις πίστες δοκιμάζεται τωρα και στην τηλεόραση.

Η διαφορά του Γιάννη Πλούταρχου με συναδέλφους του που τόλμησαν κάτι αντίστοιχο είναι πως δεν πρόκειται να συμμετέχει σε κάτι κοντινό στο τραγούδι όπως η παρουσίαση ενός talent show ή μια θέση σε έδρανα κριτικής επιτροπής. Το «καλό παιδί» του ελληνικού πενταγράμμου θα αναλάβει την παρουσίαση μιας σειράς ντοκιμαντέρ που θα ασχολείται με την Μεσογειακή Διατροφή. Συγκεκριμένα το project θα εστιάζει στα οφέλη της Κρητικής Διατροφής και συγκεκριμένα στη διατροφική αξία του Ω3. Θα προβληθεί την επόμενη τηλεοπτική σεζόν μέσα απ' τη συχνότητα του ΣΚΑΪ σε επιμέλεια της Ρούλας Χάμου και με τη συνδρομή της προέδρου του κέντρου γενετικής, διατροφής και υγείας των ΗΠΑ Αρτεμις Σιμοπούλου.

Σε ρόλο - έκπληξη!

«Η πρόταση μου έγινε απ' τη Ρούλα αρχικά το 2004 απλά τώρα ήρθε πιο ολοκληρωμένη. Δέχθηκα με μεγάλη χαρά χωρίς βέβαια να σου κρύβω ότι έχω το άγχος του καινούριου» δηλώνει στο «Τv Εθνος» ο Γιάννης Πλούταρχος. Ο τραγουδιστής δεν επιλέχθηκε τυχαία για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ καθώς γνωρίζει τις μεθόδους καλλιέργειας (συμβατικές και εναλλακτικές) της ελληνικής γης από μικρό παιδί όταν βοηθούσε την οικογένειά του στις γεωργικές εργασίες. «Ζούσα όπως οι περισσότεροι άνθρωποι της επαρχίας. Μεγάλωσα μέσα στα χωράφια» είχε δηλώσει ο ερμηνευτής σε συνέντευξη του πέρυσι τον Μάρτιο στο «Radar!» μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια στη Λιβαδειά.

Μετά την ολοκλήρωση των επιτυχημένων εμφανίσεών του στο «Cosmostage» ο Γιάννης Πλούταρχος ανανεώνει το ραντεβού με το κοινό για τις 9 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιήσει δέκα εμφανίσεις στο νυχτερινό κέντρο FIX έχοντας και πάλι στο πλευρό του τον Νίνο αλλά και την Μαρία Ιακώβου. Το πρόγραμμα θα είναι λαϊκό με παλιές αλλά και νεότερες επιτυχίες του καλλιτέχνη, ενώ θα υπάρχει και κοινή εμφάνιση με τον Νίνο αντίστοιχη αυτής στο «Cosmostage» όπου οι δυο τους εμφανίζονταν στην πίστα με συνοδεία πιάνου ερμηνεύοντας αγαπημένα στο κοινό κομμάτια.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει μια μεγάλη μουσική περιοδεία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όπου θα περιλαμβάνονται πολλές χώρες με σημαντική παρουσία της ελληνικής ομογένειας όπως η Γερμανία, η Αυστραλία αλλά και οι ΗΠΑ. «Θεωρεί πολύ σημαντικό να βρίσκεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κοντά στο ελληνικό στοιχείο ανά τον κόσμο. Η άμεση επαφή με τους ομογενείς του δίνει μεγάλη χαρά» αναφέρει συνεργάτης του τραγουδιστή στο «Τv Εθνος».

Με τη δύναμη του έρωτα
Το ομώνυμο πολυπλατινένιο άλμπουμ του τραγουδιστή έχει κατακτήσει την κορυφή των charts. Πρόσφατα οπτικοποιήθηκε το χασάπικο «Βροχή τ' Αστέρια» που βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στις πρώτες θέσεις των ραδιοφωνικών airplays.

ΠΗΓΗ: espressonews.gr 


 
 
  Όροι χρήσης Επικοινωνία Facebook group